08 January 2008

Dati-i Oscarul lui Cristian Mungiu!

Doi dintre cei trei critici de film de la ziarul The New York Times, dar si alti numerosi critici de la alte ziare de top din SUA considera ca pelicula lui Cristian Mungiu '4 luni, 3 saptamani si 2 zile' ar trebui nominalizata la Oscar nu doar la o singura categorie, ci la cinci categorii.

In articolul 'The Oscars: And the Nominees Should Be', aparut duminica, 6 ianuarie, criticii A.O. Scott si Manohla Dargis mentioneaza filmul '4, 3, 2', in optiunile lor pentru Oscar 2008, la cinci categorii din opt, si nu doar in calitate de film strain.

Anamaria Marinca, cea mai buna actrita?

Sectiunile pe care le mai iau in calcul criticii de la prestigiosul cotidian sunt 'Cel mai bun film', 'Cel mai bun regizor', 'Cea mai buna actrita intr-un rol principal' (Anamaria Marinca), 'Cel mai bun actor intr-un rol secundar' (Vlad Ivanov), 'Cel mai bun scenariu original'.

Potrivit Institutului Cultural Roman de la New York (ICRNY), dosarul dedicat Premiilor Oscar in editia de duminica a The New York Times este, pentru mediile profesionale ale cinematografiei americane, momentul de maxima vizibilitate si autoritate in procesul care influenteaza nominalizarile.

Prezenta la toate aceste categorii a filmului '4, 3, 2', mentionarea peliculei romanesti de doi dintre cei trei critici, dar mai ales faptul ca '4, 3, 2' are cele mai multe nominalizari dupa productia americana 'There Will Be Blood', in regia lui Paul Thomas Anderson, reprezinta o dovada incontestabila a gradului de recunoastere critica pe care l-a castigat deja filmul lui Mungiu in America, arata ICRNY.

Cu toate acestea, '4, 3, 2' candideaza doar in competitia pentru nominalizari la categoria 'Cel mai bun film strain'. Cristian Mungiu si Vlad Ivanov vor fi prezenti la ceremonia decernarii premiilor criticilor de film de la Los Angeles (12 ianuarie) si la cea a Globurilor de Aur (13 ianuarie). Oficial, filmul '4, 3, 2' va fi lansat la New York in 25 ianuarie.

Tineti-i pumnii!

Festivitatea de decernare a premiilor Globul de Aur va avea loc in noaptea de 13 ianuarie si va fi transmisa in direct de HBO. Premiile Oscar vor fi oferite castigatorilor in noaptea de 24 februarie, dar nu se stie inca ce post de televiziune va transmite evenimentul.

A fost favoritul festivalurilor de film

Pelicula a castigat numeroase premii internationale. Palme d′Or la festivalul de la Cannes, Premiul Asociatiei de Film si Critica din Chicago si Los Angeles, Premiul Filmului European, Trofeul Festivalului de Film de la Hollywood, Premiul cel mare al Festivalului de Film si Critica de la Londra sunt doar cateva. Mai mult, filmul a fost nominalizat si la Globul de Aur si va reprezenta Romania la premiile Oscar.


Preluat de aici

0 comments:

"Daca nu stii sa citesti, mai bine taci."