03 December 2007

Dj Tiesto

nr 1, in topul Dj-ilor ... detronat doar de Armin Van Buren... a fost in Romania, de 5 ori... anul acesta, de 2 ori... cel mai acultat Dj din lume.A fost prezent, sambata 1dec 2007... a vrut sa le faca un cadou special romanilor, de ziua lor.Si a reusit.Din pacate, nu am prins un bilet la concert.Din fericire, am prin concertul lui din primavara. Din spusele colegilor mei, a reiesit ca am ratat un eveniment "super marfa"(am pus intre ghilimele, pt ca asta a fost reactia lor, in momentul in care i-am intrebat cum a fost :) )
Iata in cele ce urmeaza, cateva despre Tiesto... spuse chiar de el, dar nu numai.
"Tiesto, un DJ care scrie istorie"


Combinatia unica pe care o face Tiesto intre Progressive Trance mixat cu putin House incanta cu siguranta urechea oricarui ascultator. Castingand marea majoritate a premiilor destinate muzicii dance, Tiesto va fi intotdeauna privit ca fiind unul dintre cei mai mari artisti ajunsi vreodata in spatele platanelor.

Tiesto, alias Tijs Verwest, si-a inceput cariera in 1985, in perioada cand Raspberry Beret si Psycho Candy ne incantau cu rimele lor colorate. Cumparandu-si discuri si echipamente, Tiesto s-a lansat pe un trend ce va ajunge in top peste cativa ani cu artisti ca DJ Jazzy Jeff si Fresh Prince sau Rob Bass si DJ Easy Rock.

Scena 1: Un club intunecos in Belgia anilor ’90, lansarea muzicii techno europeana. La pupitru se afla Sven Vath si Moby. Sven Vath, copilul salbatic al muzicii electronice germane, este ocupat sa isi faca o reputatie internationala prin stilul de muzica Detroit techno peste care insereaza note de trance melodic cu influente clasice unice.


Un tanar DJ olandez pe nume Tijs Verwest este innebunit dupa muzica pe care o aude; nivelul zero al carierei sale infloritoare.

Scena 2: Olimpiada de la Atena in 2004. 72.000 de oameni asteapta sa inceapa ceremonia de deschidere. Tobe cu note de tribal bat intr-un ritm propulsiv. Luminile sar spre cer. Jeturi de apa se misca incoace si incolo ca niste lasere si sulite de foc danseaza prin aer, intr-un spectacol care iti taie rasuflarea. Si apoi un DJ pune prima piesa, in timp ce steagul grec este inaltat si plimbat de catre parada in jurul stadionului; toate acestea sunt privite de 4 miliarde de oameni. Totul intr-o zi normala de munca pentru DJ Tiesto, pentru ca acum Tijs Verwest este mult mai cunoscut.

“A fost oarecum nostim”, chicoteste Tiesto. “Mixam in Grecia in septembrie 2003 si un tip urca pe scena, vine spre mine si imi spune ceva de genul “hei, Tiesto, tocmai am auzit cum mixezi; esti grozav! Vreau sa mixezi la ceremonia de deschidere a jocurilor Olimpice”. M-am uitat la el si i-am spus “da, sigur amice”.

Dupa cum stiti, aparitia lui Tiesto la ceremonia de deschidere a Olimpiadei de la Atena nu a fost o pacaleala; prestatia lui epocala inca o data, a demonstrat ca Tiesto se joaca cu discurile la fel ca un bucatar cu ouale pentru micul dejun.



Un adolescent fan al heavy metal-ului, interesul sau a fost iritat de catre un semn dintr-un magazin de muzica ce proclama “Muzica House”. A investigat mai mult si a descoperit o compilatie ‘Techno! The House Sound of Detroit’, si astfel si-a aranjat acest sound pentru tot restul vietii. Inspirat de catre eroii de la radio din anii ’80, precum gigantul Ben Liebrand si raposatul Peter Slaghuis, energia nelimitata si abilitatile de socializare ale lui Tiesto, (dezvoltate si de un job la ghiseul magazinului Basic Beat din Rotterdam), i-au adus rezidente in cluburi mici care mai devreme sau mai tarziu i-au adus diverse bonusuri, atunci cand in 1998 a facut un set definitoriu pentru cariera sa, in cadrul unui rave ID&T Innercity in Amsterdam (o compilatie mixata de Tiesto pentru acest eveniment a ajuns sa fie vanduta in 100.000 de exemplare doar in Olanda).

Si productiile lui Tiesto au intalnit un succes similar. “M-am gandit ca nu e prea dificil de facut”, rade el. “Este doar o linie de bass si o linie de tobe. Asa ca am mers intr-un magazin, mi-am cumparat niste lucruri si am inceput sa invat”. I-a adus venituri o serie de productii clasice, inclusiv cateva remixuri si productii ’criminale’, cum este Flight 643, o bomba internationala care sugera noi directii in muzica trance.

Tiesto este un spirit in continua miscare; caracterul sau tacut si confident, dezvaluie o masca isteata sub care se ascund ambitii care merg mult mai departe de statisticile admise ale carierei sale de pana acum. “Daca am fi fost cu zece ani in fata acum, as fi vrut ca lumea sa spuna despre Tiesto ca, in urma cu zece ani, el a condus toata treaba asta cu DJ-iala la un alt nivel, a spart barierele si de asta este unde este acum”, explica artistul.

Toate miscarile lui viitoare sunt legate de ultima sa compozitie, Elements of Life, cel de-al treilea album de artist din cariera sa, care va avea un turneu de promovare ce va dura un an de zile. Albumul extinde paleta muzicala a lui Tiesto spre alte teritorii – house, techno, minimal German – fara a-si instraina radacinile trance si abilitatea innascuta de a dezgropa momente memorabile. “Este doar intoarcere la radacini”, dezvaluie Tiesto. “Lumea este atat de prinsa de viata aceasta pe internet si totul este atat de rapid astazi. Asa ca asta este o intoarcere la elementele de baza: pamantul, vantul, focul si apa. Intoarcerea la elementele antice de la care a pornit totul. Acesta este cu siguranta un album mult mai profund decat primul”.

Poti sa il asculti, de asemenea. “Minimal-ul german a fost cu siguranta o sursa de inspiratie pentru o parte din piesele de pe acest album. Inca sunt influentat foarte mult de catre alti DJ-i si alte stiluri de muzica. Cred ca asta e bine; este singura modalitate prin care poti sa te mentii fresh. Daca puneam aceeasi muzica pe care o puneam in 1999, muzica si-ar fi pierdut o mare parte din sarmul ei.” “Daca am fi fost cu zece ani in fata acum, as fi vrut ca lumea sa spuna despre Tiesto ca, in urma cu zece ani, el a condus toata treaba asta cu DJ-iala la un alt nivel, a spart barierele si de asta este unde este acum”
Chiar daca Elements of Life este un progres, este tot o creatie marca Tiesto. El este maestrul simfoniilor in note de tip minor; inca exista note de bass care stau ca sortul unui copilas la barbie, atunci cand serveste supa. Piesa Sweet Things, pe care este inserata si vocea solistei Charlotte Martin, aduce o tenta de deep house, insa isi mentine acel sound specific, melancolic si uplifting. Vocea solistei Julie Thompson rasare ca o randunica primavara, pe piesa Can You Feel Me, iar acompaniamentul este ceva mai mult decat un simplu bass si o percutie. Exista si piese favorite, asa cum este Dance 4 Life impreuna cu Maxi Jazz de la Faithless si He’s a Pirate, contributie la soundtrack-ul filmului “Piratii din Caraibe”.

Turneul Elements of Life va dura un an, o sarcina extrem de dificila pentru un turneu al unui DJ, turneu ce va incorpora un show live, cantareti, visuals si lumini. Alaturi de Tiesto vor pleca la drum trei camioane uriase si o echipa de 35 de oameni. Tiesto este cu siguranta extrem de emotionat de planurile sale. “Vizualurile vor avea cu siguranta un impact foarte mare iar spectacolul de lumini este ceva special. La parte atehnica, vor fi facute unele lucruri ce nu au mai fost facute pana acum; va arata uimitor. Elements of Life va fi cel mai mare show dance pe care l-a vazut lumea vreodata. Asta e tot ce pot spune deocamdata, nu vreau sa stric toate surprizele.” Tiesto isi va pastra totusi si o latura underground, planificand si niste petreceri mai intime. “Va fi noaptea de dinainte sau de dupa show, insa nu intentionez sa mixez hit-uri, ci doar foarte deep, experimental, tot felul de alte lucruri. Doar pentru mine si pentru a pastra lucrurile interesante."

Ultimul single al lui Tiesto, In The Dark, adauga si vocea solistului Christian Burns de la BBMak, pe care Tiesto l-a gasit pe myspace. “Are aceasta voce uimitoare a anilor ’80, asa ca l-am contactat si l-am intrebat daca vrea sa facem o piesa impreuna; a fost foarte entuziasmat chiar de la inceput”. Daca U2 ar fi facut muzica dance, ar fi sunat ca aceasta piesa, ‘In The Dark’. “Am gasit chiar si un nume pentru acest gen de muzica: Rocktronic!”.



In timp ce Tiesto are foarte multe de spus legat de aptitudinile de DJ, atunci cand vine vorba despre distrat multimea, artistul trece direct la subiect. “Ma vad ca un DJ al publicului! Mixez pentru public, nu sunt un DJ underground, cum este de exemplu Richie Hawtin, care cred ca are o arta total diferita de a mea. Ceea ce face Richie e ca un fel de tablou: ‘Ok, oameni buni, asta sunt eu, asta e tabloul meu, fie ca va place, fie ca nu.’ Eu lucrez la acel tablou, vad care este opinia oamenilor si apoi il ajustez. Asta este marea diferenta intre mine si alti DJ-i. Vreau sa fiu interactiv cu multimea si daca simt ca ei vor sa asculte o piesa ‘grea’, atunci arunc bomba, pentru ca vreau ca toti sa plece acasa cu un zambet pe buze..”

Tiesto combina mai multe tipuri de calitate, atat cea fara prea multa emfaza, cat si cea in care arde de ambitii si dorinte. El nu vrea sa fie platit pur si simplu; vrea sa faca o diferentiere. “Vrea ca DJ-ing-ul si muzica dance sa fie la fel de mari si de faimoase ca hip hop-ul sau muzica rock la ora actuala. Ar fi fost frumos ca muzica dance sa fi explodat in America, iar eu sa fi fost acolo, sa fac parte din ea.” Cu Tiesto la carma, numai un nebun poate avea dubii.

Sper sa va placa articolul.
[mentionez ca printre altele, ascult si Tiesto, am toate albumele lui.Nu ma pot numi fanatic al vreunui gen de muzica.Sursa postului: sunt vreo 4-5 surse, combinate]

0 comments:

"Daca nu stii sa citesti, mai bine taci."