06 December 2007

Snowboard

Da stiu! Am mai postat cate ceva despre snowboard`uri, dar ma gandesc ca inca ceva nu strica.Urmatorul articol, este preluat integral de pe acest site .


Din ciclu alunecatoare pe zapada bune de dus pe partii astazi a venit randul placilor de snowboard. Care au prins tare bine printre iubitorii de munte si nu numai, fiind unele dintre articolele "must have" ale iernilor (ce ti-e si cu moda si tendintele minune). Totusi nu au prins la fel de bine precum larg raspanditele pungi, care sunt the ultimate trend pe partie, depasind in popularitate si saniutele. Atentie, fenomenul de "dat cu punga" are si o forma mai periculoasa, trenuletul.

Oricum, pasionat sau nu, devenit profesionist sau simplu amator, oricine isi poate incerca norocul si talentul cu placa de snowboard. Ideea este sa faci alegerea corecta de echipament de la inceput si sa urmezi ceva "cursuri" sau macar cateva sfaturi de la persoane care se pricep.

Cand ajungi pe partie trebuie sa stii cam care iti sunt limitele si de preferinta sa nu faci frigul, asa ca pe langa un echipament de snowboard adecvat iti trebuie si hainele si accesoriile pe masura. Chiar si castile sunt recunoscute pentru influenta lor benefica asupra sanatatii :).

Snowboarding sau snowboard, pe scurt este un sport de iarna, care implica cutreierarea partiilor si nu numai, cu picioarele fixate de o placa cu ajutorul unor legaturi. Cu schiatul nu prea seamana, chiar deloc, in schimb miscarile sunt destul de asemanatoare cu cele de skateboarding sau wakeboarding. Este un sport solicitant si obositor pe alocuri. Dupa o zi de stat cand pe varfuri, cand pe calcaie o sa te gandesti un pic la reprofilarea pe saniute.
Un echipament de snowboarding este format din placa, legaturi, boots si accesorii, casca, protectii, rucsac si haine potrivite.

Placile sunt de doua feluri: hard (cu clape, pentru race) si soft (pentru freeride si freestyle cu legaturi), la noi prin magazine majoritatea sunt soft. Alcatuirea lor difera in functie de model si/sau producator, dar in general sunt facute din mai multe straturi de lemn si materiale compozite (carbon, kevlar s.a.). Cu cat este mai inzestrat, cu atat va fi mai "pretios". Cand il cumperi trebuie sa stii ce faci:

1. ai grija la latimea placii, daca este prea ingusta cand vei incerca sa virezi varful ghetei va intra in zapada si vei cadea, daca este prea lata, o vei controla mai greu. Vestea buna este ca acum sunt disponibili inaltatori, asa ca problema este pe jumatate rezolvata

2. si la lungimea placii, in teorie nu trebuie sa fie mai mare decat inaltimea ta, de regula se recomanda sa iti ajunga pana la nas

Ghetele (boots) trebuie alese in functie de nivelul la care te afli si de stilul adoptat. Cele care sunt mai rigide sunt recomandate pentru avansati si pentru freeride, iar cele care sunt mai flexibile sunt numai bune pentru incepatori, deoarece le va fi mai usor sa "simta" placa. Boots-i acum sunt facuti sa se potriveasca picorului cat mai bine, la caldura (Thermofolded) sau prin purtare (Molded).

Legaturile sunt foarte importante, deoarece ele fac diferenta intre o sperietura si o ruptura la cazaturi. Vrei sa reziste si sa nu se desfaca la momentul nepotrivit, de aceea legaturile sunt preferate clapelor. Sunt facute din plastic (foarte flexibile), metal sau carbon (foarte usoare).

Daca poti, probeaza-le cu boots-i in picioare pentru ca asa iti dai seama exact cat de bine iti vin. Probabil ceea ce conteaza cel mai mult este ca cele doua, ghetele si legaturile sa se potriveasca. Daca poti sa le probezi si cu placa, ar fi perfect pentru ca astfel esti sigur ca ai facut alegerea corecta.

Un echipament complet mai vine si cu casca de protectie, pentru ca pe partiile noastre nu stii niciodata cand dai de vreo piatra, protectii pentru coloana, fund si picioare si un rucsac in care sa tii macar un baton de ciocolata. Hainele pe care le porti pe partie trebuie sa te protejeze de frig si de zapada si sa fie rezistente la umezeala. In rest culoarea si numarul de gadget-uri le alegi dupa preferinte.

Un echipament bun nu trebuie sa fie si cel mai aratos, asa ca fiti atenti cum va fura privirile o placa cu un super-design care sa ii ascunda lipsurile. Pentru mai multe informatii despre echipamente, alegerea lor si sfaturi pentru incapatori incearca aici.

Daca am starnit ceva interes, atunci sa va spunem si de unde va puteti procura astfel de minunatii, de aici, din Bucuresti. Spre bucuria noastra a tuturor sunt deja cateva magazine care s-au specializat in comercializarea de echipament de snowboard si de unde poti face rost si de cateva sfaturi de bun simt.

Toti boarderii cunosc magazinul Boarders, unde se gasesc doar echipamente Burton. Legaturile sunt intre 500 si 1.000 de ron, boots-i incep de la 600 de ron si placile de la 1.000 de ron. In schimb aici veti gasi de toate, inclusiv accesoriile necesare, hainele incep de pe la 500 de ron, ochelarii in jur de 200 de ron si o gramada de rucsace si echipamente de protectie.

0 comments:

"Daca nu stii sa citesti, mai bine taci."