19 December 2007

Seifuri... nici unul nu rezista in fata lui !

In orasul Ploiesti exista un om care este capabil sa deschida orice yala, lacat sau seif. Sandu Tanase, 53 de ani, e specializat in spargerea caselor de bani inca din anul 1966. Barbatul se lauda ca a deslusit cifrurile seifurilor de la Castelui Peles, Casa Poporului si cel al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Si-a obtinut brevetul in anul 1966 si de atunci a deschis seifuri importante cum ar fi cele de la Casa Poporului, Castelul Peles, Muzeul Ceasurilor (unde a avut ocazia sa descopere cifrul de la casa de valori a domnitorului Alexandru Ioan Cuza) sau de la Palatul Culturii.

'Cand eram mic, puneam cuie pe calea ferata, iar cand trecea trenul mi le aplatiza. Cu ele deschideam apoi toate usile din sat, dar nu le inchideam niciodata inapoi', ne-a povestit Sandu Tanase, zis 'Sandu Yale'. Meserie adevarata a invatat de la un neamt, Ferry Kovach, considerat un adevarat 'vrajitor' al lacatelor.

De atunci au trecut multi ani si a fost contactat de oameni importanti, banci din tara si din strainatate sa le descifreze cifrul caselor de bani sau sa sparga mecanismul seifurilor atunci cand nu exista o cheie.

'Un seif se poate deschide in 10 minute sau in cateva zile. Uneori ramaneam singur cu el nopti intregi si cautam sa inteleg cum pot sa-i dau de cap', zice el. Nu vrea sa spuna ce comori a descoperit la Peles sau in multe alte locuri unde se afla bucati din tezaurul national pentru ca in afacerea asta este foarte important sa fii cat mai discret. 'Pot sa va spun ca am deschis seifuri pline cu cocosei de aur care se rostogoleau pe toata podeaua'.

Acum lucreaza cu fiul sau, Sandu (28 ani), la un atelier de lacatuserie de pe strada Romana din municipiul Ploiesti. Baiatul i-a mostenit darul si este deja un profesionist al incuietorilor de tot felul.

0 comments:

"Daca nu stii sa citesti, mai bine taci."