16 November 2007

Bulibasa, jelit in sicriu de cristal, cu aer conditionat

Se intampla in ROMania ...


Jelit in sicriu de cristal, dotat cu aer conditionat

Fanfara, coroane uriase, bocete, lume buluc. Asa ar putea fi descrisa, pe scurt, inmormantarea bulibasei rromilor din Banat, Mihai Nicolae, zis Benga. Moartea liderului rromilor, ucis de un infarct survenit marti dimineata, la doar 55 de ani, a provocat o adevarata drama in toata suflarea tiganeasca a Timisoarei. Nicolae a fost onorat cum se cuvine, el fiind jelit intr-un sicriu dotat cu luminite de veghe si aer conditionat.

Presedintele Partidei Rromilor din Timis, Mihai Nicolae, a fost ve-gheat de rude si prieteni timp de trei zile, dupa ce s-a stins in urma unui infarct. Holul imens al casei unde a fost depus sicriul s-a umplut imediat de neamuri venite din toate colturile Europei. Mihai Nicolae, om cu functie printre rromii banateni si membru supleant al Parlamentului European al Rromilor, a avut parte de o inmormantare pe masura. Numai sicriul in care a fost tinut in casa pentru ca prietenii sa-l poata jeli asa cum trebuie, conform traditiei, a costat mii de euro. Si, normal, ne-a spus una dintre rudele indurerate, nici nu putea fi mai putin, pentru ca era dotat cu beculete si cu un miniaparat de aer conditionat, pentru ca trupul bulibasei sa nu pateasca ceva inainte de inhumare. Importanta inmormantarii s-a vazut si dupa coroanele care impodobeau camionul cu care a fost dus trupul neinsufletit al bulibasei la cimitir: fiecare dintre ele depasea lejer trei metri inaltime, iar unele aveau chiar mesaje scrise din flori.

In drumul spre cimitir, familia, insotita de zeci de limuzine ale prietenilor raposatului, l-a plans continuu, sotia lui fiind cu greu desprinsa de sicriu in momentul in care acesta a fost coborat in groapa.

Mai mult, cortegiul funerar a fost condus de un sobor de preoti, dar si de o orchestra. Aceasta a cantat melodii de inima albastra neintrerupt, inca de marti, din momentul in care a fost anuntata moartea bulibasei.

Mihai Nicolae ii pedepsea pe tiganii care furau

Mihai Nicolae, alias 'Benga', era liderul rromilor din Banat. Era respectat de toata lumea pentru ca incearca din rasputeri sa inlature discriminarea constanta la care sunt supusi tiganii si era unul dintre cei care nu se ferea sa-i pedepseasca pe rromii care furau sau faceau mici gainarii.

0 comments:

"Daca nu stii sa citesti, mai bine taci."